Islam de redding van het Westen

Wat voor verhaal schuilt er nu achter zo’n titel ? De islam een redding ? De islam is toch een achterlijke godsdienst ? Hoe je als westerling de islam ook wilt betitelen, het zal vrijwel altijd negatief zijn. En juist daarin ligt de crux van dit verhaal. Waarom voelen wij ons als westerlingen zo bedreigd door moslims ?

Is het door het terrorisme ? Dat is natuurlijk een deel van het verhaal. Maar op de keper beschouwd valt de terreurdreiging en de kans dat je iets overkomt door terreur, enorm mee. De kans om te overlijden aan een bijensteek is groter, de kans om te overlijden aan een verkeersongeluk is astronomisch groter. Nee het gevoelde gevaar zit hem in het geloof zelf. De kledij, de gebruiken, zij  komen ons wereldvreemd over. Mannen met jurken, grotendeels bedekte vrouwen, strenge religieuze gebruiken. Wij vrijgevochten westerlingen aanschouwen dit met argusogen. Dit is toch uit de tijd, middeleeuws ? Maar als dit uit de tijd is, waarom bestaat het dan nog ? Waarom houden de volgers van Mohammed angstvallig vast aan eeuwenoude tradities ?  Waarschijnlijk  is het omdat het westen voor hen juist gevaarlijk en bedreigend overkomt. Geconfronteerd met losbandigheid en wetteloosheid keren de hier wonende moslims zich in zichzelf, als een Nederlandse enclave in het buitenland die Nederlandser is dan Nederland, roomser dan de paus, of islamitischer dan Allah. Er is sprake van een botsing van culturen en geloven. Dit is de splijtzwam in de samenleving die keer op keer wordt aangevoerd als deze problematiek wordt besproken. Maar is het terecht om de islam de schuld hiervan te geven ?  Waar er twee botsen, zijn er dan mogelijk ook niet twee uit koers ?

De zo geclaimde superioriteit van de westerse samenleving wordt met de dag discutabeler. Onze zucht naar groei en vrijheid ontaarde in verlies van normen en waarden. We geloven alleen nog maar in onszelf, uiterlijkheden en pakken wat je pakken kan. Oorlogen, bergen schuld en een vervuild milieu zijn de uitkomst. Zet hier de islam tegenover. Geloof in een hogere macht, opoffering voor het collectief/het geloof, kuisheid, strikte regels, en soberheid. Welk islamitisch land voert oorlog en welk islamitisch land heeft torenhoge schulden ? (rente is verboden door de islam)

Ik ben zeker van mening dat de islam, en de gerelateerde culturen,  verwerpelijke gebruiken heeft en zal moeten evalueren. Maar ik zie ook de noodzaak voor verandering in onze westerse cultuur. En wat is er beter om onze fouten te ontwaren dan de confrontatie met een andere visie ? Slechts in het aangezicht van wat wij verafschuwen zien wij ons ware zelf. Is het niet zo dat onze westerse waarden extra ontspoorden na het wegvallen van de Sovjet Unie ? Slechts tussen twee tegenpolen vind stroming plaats. Laten we gebruik maken van deze stroming en onze waarden, of het gebrek daaraan, eens beschouwen. Als we in eerlijkheid naar onszelf en de islam kijken bevat die laatstgenoemde juist denkbeelden die onze redding kunnen zijn.

9 gedachtes over “Islam de redding van het Westen

  1. Het voornaamste denkbeeld waaraan we ons kunnen spiegelen is de plaats van het individu in de maatschappij. De islam is veel collectivistischer, opoffering voor een god of je familie. Neem ook b.v. het denkbeeld van de Jihad, nogal vaak uitgelegd als een strijd tegen het westen. Maar de jihad is bedoel als strijd tegen jezelf, tegen je lagere zelf en voor het goede.In het westen wordt het ego, de lusten omarmt. Je ziet het principe van de jihad ook terug in reinheid en opoffering, geen alcohol en ook geen rente vragen voor je lening. Je bent eerst schatplichtig aan het collectief en god en daarna pas aan jezelf.

    Willen we in het westen orde op zaken stellen dan zou schatplichtigheid aan onze leefomgeving of zelfs ons collectieve voortbestaan toch boven het individu moeten komen ?

    Een ander voorbeeld is uithuwelijking. Een eerste reactie vanuit westers perspectief is afschuw. Maar zoals mij duidelijk werd na het bekijken van een tv uitzending over de liefde, is dat onze westerse opvatting van de romantische liefde (de ideale partner) eigenlijk niet werkt. Getuige ook het grote aantal alleenstaanden in onze maatschappij. Praktisch gezien is uithuwelijk dus best verstandig. Of we dit gebruik overnemen betwijfel ik, maar het zet je op zijn minst aan het denken.

    Uit afwijkende religies en culturen is veel informatie te halen over hoe dingen anders kunnen, a priori afwijzing (zonder echt te kijken) is dan ook kortzichtig. Mijn stelling is dan ook, hoe afwijkender, hoe meer informatie.

  2. Je neemt Islam als voorbeeld, maar de voorbeelden zijn net zo goed te vinden in onze eigen cultuur en geschiedenis. Vroeger stond men garant voor iemand als je wat leende, en het socialisme leerde ons om collectief te denken. Uithuwelijken precies hetzelfde, gebeurde hier vroeger ook. Da’s oude koek, niet persé allemaal slechte koek, maar oud, en vaak achterhaald.

    Voor dat soort denkbeelden heeft het Westen de Islam niet voor nodig hoor! 😉

    Ben het met je eens dat je wel open moet staan voor afwijkende dingen. Overal is wel iets goeds uit te halen.

    De redding van het westen bestaat volgens mij niet. Rijken komen en gaan. De geschiedenis herhaalt zich, en zo is het goed.

    Divide et impera…

    • Het voornaamste punt wat ik probeer te maken is dat inderdaad dat je veel meer leert van “afwijkende” denkbeelden. Meer over jezelf en meer over hoe je dingen kan zien en kan oplossen. Dit in tegenstelling tot onheilsprofeten die in alles wat afwijkt direct een gevaar zien. De islam is geen gevaar voor onze westerse beschaving, arrogantie en blind geloof in eigen denkbeelden is dat wel. Natuurlijk zijn die denkbeelden op meerdere plekken te vinden, maar waarom niet kijken de verschijningsvorm recht voor ons ?

      Of het westen te redden is ? Misschien niet, maar we zitten natuurlijk in een geglobaliseerde wereld. Globaal falen is geen optie. we moeten op wereld niveau samen komen met volken en culturen met veel van diezelfde (ouderwetse ??) denkbeelden. Eigenlijk is het integratie van de gehele wereld tot 1 geheel. (en dus geen integratie van de hele wereld in het westerse model)

      Red de wereld integreer samen met je islamitische buurman !

  3. Ik kan hier relatief kort over zijn: Liever ten onder gaan aan westerse decadentie, egocentrisme, ontuchtigheid en wat het westen allemaal nog meer voor ons in petto schijnt te hebben dan ook maar één fractie overnemen van de Islam en de rest van je leven slijten onder de vernedering van het collectief en onderwerping aan zoiets als “Allah.” (Of God; lood om oud ijzer.)
    Ik ben een vrouw en die hebben in dit opzicht nog wel wat meer te verliezen dan mannen! Wilt U daar alstublieft aan denken?!

    • Theresa, ik ga liever niet ten onder. Als jij liever sterft dan een god overweegt is dat jouw keuze. Bedenk wel dat een godsbeeld van alles kan zijn. Een moderne god kan zelfs wetenschappelijk zijn, een principe/wet in het universum. Een godsbeeld is eigenlijk een afspraak over hoe je moet leven. In het westen is dat voor jezelf en eigen gewin en uit balans met onze natuurlijke omgeving. Dit lijkt me toch aan vervanging toe. Mij spreekt de gedachte dat je (ook) leeft in dienst van en in samenhang met iets groters wel aan, al weet ik niet welke vorm dat groters dan precies heeft.

      Het onderdrukken van de vrouw in de islam (en het christendom) is een cultureel gedegenereerde invulling van de zoektocht naar een juist rol voor man en vrouw. Iets waar wij ook mee worstelen. Op dit punt is er weinig te leren van de islam, maar brengt wel de zoektocht naar voren.

      Ik denk trouwens niet dat je als vrouw bang moet zijn voor een onderdrukkend systeem zoals die in de islam, het tijdsgewricht, de techniek, de cultuur bepalen of en welke vorm onderdrukking aanneemt. Zo zou je het schoonheidsideaal (met als gevolg anorexia, minderwaardigheidscomplexen etc) voor vrouwen ook een onderdrukkend systeem kunnen noemen (al minder erg natuurlijk)

      Vanuit een andere cultuur gezien zijn sommige aspecten uit onze cultuur verwerpelijk en onderdrukkend. Met monocultuur heb je geen ijkpunt, voor goed of slecht. Een interactie van zienswijzen is broodnodig, zonder diversiteit geen nieuwe ideeën en geen vooruitgang.

      • Maar geen Islam! En mocht U juist in deze ideologie ‘perspectieven blijven zien,”neemt U dan maar eens kennis van de site van E.J. Bron: Die kan U informatie bieden,waar U nog van staat te kijken!
        Daarnaast heb ik het niet zo erg op die ‘vastgestelde rollen’ voor man en vrouw. -U heeft natuurlijk gelijk dat ook het christendom zich daaraan schuldig maakt, jammer maar helaas……

      • Ik vind het nogal kortzichtig en van weinig cultureel besef getuigen om NIET te leren van elke stroming in onze geschiedenis . Al bestaat de leering er slechts uit om te zien hoe een ideaal verwordt tot een verwerpelijk cultureel dogma.

        Mijn idee is dat elke godsdienst of politieke stroming probeert om oplossingen te bieden voor onze samenleving. Niet elke godsdienst of stroming slaagt daar (op termijn) even goed in, maar we kunnen er sowieso van leren.

        Zo zie ik in ons westerse vrijheidsdenken een mooi ideaal, maar met een steeds slechtere uitkomst. Het idee is niet om praktijken uit de islam over te nemen, maar om achterliggende gedachten eens eerlijk te beschouwen en soms eens te bekennen dat er wel wat in zit. (en dan heb ik het niet over extremistische stromingen, maar de dagelijkse praktijk die al honderden jaren “werkt” bij gewone mensen)

        Dit stukje had ook over het christelijk geloof kunnen gaan, maar dat prikkelt veel minder. Juist omdat mensen de islam als bedreiging zien (en niet als een relikwie van de geschiedenis) is het de perfecte spiegel.

        Mensen zijn bang voor de islam omdat dit herinneringen oproept aan onze eigen geschiedenis, vele gebruiken zijn 1 op 1 hetzelfde als je hier een paar honderd jaar terug gaat. Een geschiedenis die we met alle geweld achter ons willen laten en zelfs willen ontkennen. Als we onszelf herkennen in de islam, en het zien als een menselijke onderneming dan pas kunnen we oordelen en zelfs leren.

        Laten we geen strijd voeren tussen ideologieën, maar een vergelijk tussen ideeen. Ik denk dat de mensheid inmiddels die volwassenheidsfase bereikt heeft.

Plaats een reactie