Waarom Humor Grappig is

Humor is verrassend, ontroerend maar soms ook hard en snijdend. Wat de diverse vormen van humor met elkaar gelijk hebben is dat ze iets in ons los maken, een lichamelijke reactie oproepen. Van een schaterlach tot een lichte gniffel of een beknepen glimlachje. Maar waarom moeten we lachen, waarom schieten we in een lachstuip ? Wat is humor en waarom kan je er nooit te veel van hebben ?

De eerste grap van een mens is waarschijnlijk 10 minuten jonger dan de de eerste mens zelf.  Zelfs onze voorouderlijke primaten, de mensapen, beschikken over lachspieren en de nodige humor. Het lachen wat zij produceren is vaak in spelletjes, waar het net als bij ons aangeeft dat ze plezier hebben. Zo ook met kleine kinderen. Die hebben de grootste lol om dingen die verdwijnen en dan weer tevoorschijn komen. “Kiekeboe !” Iemand op het verkeerde been zetten is een spelletje wat nooit gaat vervelen. Humor is spelen met de verwachtingen van anderen.

Maar bij apen wordt er ook uitgelachen, beschimpt, gepest. Dit gaat dan om de sociale hiërarchie, van beter zijn dan de ander. Bij de mens vind je dezelfde tweedeling terug. Wat beide vormen van humor delen is dat we ons er beter door gaan voelen,  in deze laatste variant soms ten koste van anderen. Nu is het uitlachen en uitjouwen van een zwakkere natuurlijk nogal fout, maar het beschimpen van een over het paard getild politicus, mag dat wel ? De hofnar nam van oudsher de koning en de notabelen op de hak. Bij ons worden politici en bekende medelanders belachelijke gemaakt door spotprenten en typetjes in televisie programma’s. Wat is er nu leuker dan iemand die van zijn voetstuk valt, ook al is het maar voor even. Humor werkt hier als slechter van de sociale hiërarchie. Hooggeplaatsten zijn ook gewoon mensen, met stomme fouten en lichamelijke ongemakken.

Lachen is eigenlijk een positieve schikreactie. Schik hebben is lol hebben. Ik denk niet dat mensen zich echt doodlachen, hoewel voor hartpatiënten een subtielere vorm van humor wellicht beter geschikt is. Lachen activeert en ontspant tegelijkertijd. Het goede gevoel van lachen  komt door een stortvloed van positieve neurotransmitters. Lachen verlaagt tevens de stresshormonen en versterkt het immuunsysteem en is dus bijzonder gezond. Humor komt van humeur. Hieruit volgt ook dat een depressief iemand met een gebrekkig humeur, een tekort aan humor heeft. Misschien moeten cabaret bezoek en grappige dvd’s maar in het basispakket ?

Waarom werkt humor ? Zoals al gezegd veroorzaakt lachen een schikreactie in het brein. Het brein wordt verrast en om de boel weer op de rit te krijgen stormt het even in het brein. In die momenten zijn we los van onze neuroses, zijn we controleloos, bestaat de wereld alleen uit de lach.  We zijn dus werkelijk los van ons bestaan. Daarnaast beleven wij dit ook nog eens in gezelschap, we komen dus samen los van werkelijkheid. Lachen is een persoonlijke en sociale staat van euforie. Het draagt bij aan het groepsgevoel, het gelijkwaardig voelen van mensen onderling. Als we samen lachen staan we even op een traploze sociale ladder. (geforceerd meelachen met de baas niet meegeteld) Veel humor gaat over herkenning van de sores van ander, “Ja dat heb ik ook”  Niemand is perfect en dat is prima, we lachen er samen om. Leedvermaak is een combinatie van herkenning en ontkenning. “Zoiets zou mij juist nooit overkomen” “Wat een domme actie”. We identificeren, maar voelen ons meer dan degene die het overkomt.

Lachen zorgt voor een soort reset in het brein. Humor herordend. Humor is de lachspiegel op de werkelijkheid. Negatieve ervaringen en processen worden verwerkt of gestopt door er de humor van in te zien, (Later lach je erom) Humor maakt het leven dragelijker.

Bill Cosby “If you can laugh at it, you can survive it.”

Humor heeft ons als mensheid door menig crisis geleid. Als al het andere faalt, gebruik dan je meest krachtige wapen, humor.

Advertenties

Een gedachte over “Waarom Humor Grappig is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s