Een Emmertje Aarde

In deze roerige verkiezingstijden proberen partijen van alles om de kiezer voor zich te winnen. Snedige oneliners, uitgedokterde talkingpoints, provocerende posters en feel-good tv spotjes. In de de ettelijke debatten proberen lijsttrekkers elkaar vliegen af te vangen, wordt er kwistig gegoocheld met cijfers en gestrooid met feitjes. Ad homoniem retoriek (op de man spelen) maakt het geheel af.

Ik zie dit alles met leder ogen aan. Wordt hier een visie voor de toekomst neergezet ? Een weg uit de crisis ? Ik begon te denken over hoe ik een politiek spotje met visie zou vormgeven :

Emmertje Aarde

De verteller komt op. Hij heeft een emmer in zijn hand, een emmer met Aarde.

Dames en heren, u vraagt zich natuurlijk af wat ik hier doe met een emmer aarde, dat zal ik u vertellen. Stelt u zich allereerst een bos voor, een immens bos, een weldadig woud waarin ontelbare planten en dieren leven. Het toppunt van vruchtbaarheid en voorspoed in de natuur.. genaamd Eden, het Aardse Paradijs.

Dit is de plek uit oude verhalen, de plek waar wij vandaan komen en waar wij willen wederkeren. Terug naar het paradijs. Veel, zo niet alle van onze aardse ondernemingen zijn gericht op de terugkeer, zo ook onze gedachten en overpeinzingen. Religies zijn opgericht voor dit doel. Hoe komen we terug in het paradijs ?? Is het een plek, is het een staat van zijn ?

Ik zeg u, het Aardse Paradijs zit in deze emmer ! Ik zie u verbaast kijken. Daar zit toch gewoon aarde in ? Niks bijzonders aan te zien. Aarde uit het paradijs ?? Het aardse paradijs ? Ja leuk gevonden.. maar wie zegt mij dat die aarde niet gewoon uit het lokale groenperk geschept is ?  Precies ! en hoe weten we het verschil ? De aarde uit het paradijs zal vast veel vruchtbaarder zijn, denkt u, met de juiste mineralen en voedingsstoffen en zo. Precies ! Maar zouden we het kunnen vaststellen ? Met zekerheid ? Wie weet hoe paradijselijke aarde er uit ziet ?

En waarom die fascinatie met aarde ? Aarde is de grond, de basis, Het bevat de mineralen en voedingstoffen voor de planten, houdt water vast en bevat micro-organismen die het afval van de bladeren omvormen tot grondstof. De aarde voedt en wordt gevoed door de flora en fauna die op haar leeft. De perfecte symbiose. Als de vruchtbare aarde wegspoelt of uitgeput raakt groeien er steeds minder verschillende planten en leven er steeds minder dieren totdat er uiteindelijk een desolate woestijn overblijft.

Stel nu dat de maatschappij het bos is en de aarde onze cultuur, onze visie over hoe we moeten leven. Hoe geven we die het beste vorm ? Welke elementen moet het bevatten ? Wat moet de samenstelling zijn ? Welke voedingsbodem zorgt voor het floreren van de mensheid ?

Onze huidige visie is die van economische groei. Om de groeiende mensheid te voorzien moet het bos groeien. Dit heeft gezorgd voor een efficiënt systeem om  zo snel mogelijk grondstoffen te onttrekken aan de bodem om groei aan te jagen. Geld heeft daarbij de functie van kunstmest. De groei is zodanig aangejaagd dat er sprake is van wildgroei, overwoekering. Een tiental enorme woudreuzen domineert inmiddels het bos. De mega multinationals en banken eten alles op en de kleine vegetatie komt in de verdrukking. Uiteindelijk zullen deze  enorme bomen aan hun eigen gewicht ten onder gaan. Er is niet genoeg voeding om ze in stand te houden. De gevloerde reuzen vervallen langzaam en geven hun voedingsstoffen weer terug aan de aarde.

Maar wie weet wat de juiste voedingsbodem voor de maatschappij is, de juiste visie ?  De natuur is onze leermeester. Net als dat gewasrotatie nodig is om de grond vers te houden, hebben wij wisselend bestuur. Verkiezingen om de 4 jaar.  Diversiteit is de voedingsbodem voor innovatie, monocultuur voor stagnatie en verval. De opbouw van een woud is een aaneenschakeling van klein tot groot. Van micro-organisme tot zoogdier. Elk met een specifieke functie en met genoeg ruimte om te leven.  Overmatige groei van bepaalde soorten schaadt andere soorten. Uitheemse planten of dieren kunnen schadelijk zijn als ze gaan overheersen, maar als ze aarden verrijken ze het bio systeem. De natuur geeft ons aanwijzingen voor onze problemen. Ze heeft soortgelijke situaties al talloze malen opgelost. Soms is een visie niet iets bedachts, maar gewoon goede observatie !

Niemand weet de weg naar het paradijs. Ieder heeft zijn eigen denkwijze, zijn eigenaardigheden. Wat nodig is dat we ons gedachtegoed herijken. We moeten weer contact maken met de aarde en ons laten onderwijzen door de natuur. De natuur als bondgenoot, als leraar en niet als vijand of oneindige bron van grondstoffen.

Maar wat moeten we nu concreet met dit verhaal ? We hebben nu oplossingen nodig !

Als je niet kan plannen voor de toekomst, niet kan planten of zaaien voor de toekomst, zorg dan op zijn minst voor een vruchtbare bodem. Als de problemen te groot zijn, oplossingen niet gevonden worden, begin dan met de basis, de grondvoorwaarden te veranderen of te verbeteren. Werk met de natuur om ons heen en in ons.  Geef het tijd en de natuur doen de rest. Een aardige oplossing niet ?

De huidige politiek staat niet te ver van de kiezer af, maar van de natuur. Oude principes zijn wetten geworden, zonder herijking, zonder observatie, zonder aarding. Als we niet eerst terugkeren naar de basis, naar de natuur,  vinden we de weg naar het paradijs nooit terug en dat zou zonde zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s