Waarom vuurwerk wél een goed idee is.

Volgens de media gaan er steeds meer stemmen op voor afschaffing van vuurwerk. Nu neem ik dit soort berichten altijd met een korreltje zout, de media bericht graag over “groeiende” trends en overdrijven en stukjes schrijven is ook een vak, maar aangenomen dat deze opinie aan terrein wint wordt het tijd voor een tegengeluid : boem !

Vuur

De mens onderscheidt zich van de dieren door het gebruik van hulpmiddelen. Het oer-hulpmiddel om ons tegen de elementen te beschermen en macht te vergaren is .. u raadt het al VUUR. De macht over dit element speelt een centrale rol in onze evolutie. Vuur stelt ons in staat voedsel te bereiden geeft ons  warmte en licht maar voedt ook ons gemoed, maakt gezellig en geeft ons een gevoel van macht, van verwezenlijking. Niet is zo gemoedelijk als na een maaltijd bij een knisperend vuur te zitten. Maar wie bouwt er nog wel eens vuurtje ? We hebben een gecontroleerd vuur in de vorm van een gasfornuis. Wij zijn moderne mensen. Wij zijn het stadium van jagen en vuurtje stoken immers allang ontgroeit ?

De moderne mens

De moderne mens leeft in moderne huizen, in een veilige auto met airco en airbags. Hij heeft verzekeringen, spaartegoeden en kant-en-klaarmaaltijden. Hij is altijd connected, maar is hij wel connected met de natuur ? Heeft hij zich niet totaal vervreemd van de elementen ? Een wijk die zonder gas zit is minutenvullend-nieuws in het journaal.. ooit gehoord van Siberië ? Eén flinke sneeuwbui en Nederland opent Giro 555.. voor zichzelf ! De zelfredzaamheid van de moderne mens is tot een minimum gedaald. Alles is ingericht op zekerheid en het voorkomen van ongerief. De mens is verworden tot een zwak en bang schepsel. Vuurwapens ? Nee primitief ! Drank ? Ben je wel oud genoeg ? Brommer rijden.. haal eerst maar een brommerrijbewijs. Met een woud aan regels wordt de mens beschermd tegen onheil en Nederland spant hierin de kroon !

Vuurwerk overlast

Je hoeft niet veel moeite te doen om negatieve aspecten van vuurwerk te bedenken. Dieren hebben er last van, (oude) mensen schikken en de zware metalen die er in zitten zijn slecht voor het milieu. Om nog maar te zwijgen over de vele gewonden die er elk jaar vallen. Voor veel mensen houdt het denkproces hier op.  Vuurwerk geeft overlast en is gevaarlijk afschaffen dus ! Vuurwerk mocht vroeger 3 dagen, toen alleen oudjaarsdag, toen alleen nog oudejaarsavond en dit jaar worden er restricties opgelegd aan de plekken waar het mag.

WAAROM steken we vuurwerk af ?

Een simpel antwoord is : het is leuk om te doen en mooi. Maar er is meer. Vuurwerk is een Chinese uitvinding. De chinezen gebruikte het vuurwerk om boze geesten weg te jagen en om uiting te geven aan feestelijkheden. Dat laatste zullen westerlingen beamen, maar boze geesten ? Maar kan je angst ook niet beschouwen als een boze geest ?  Zorgt het afsteken van vuurwerk niet voor gevoelens van de macht, gevoelens van overwinning op de elementen ? Jagen we daarmee niet onze eigen boze geesten weg ? Kijk welk één spektakel wij teweeg kunnen brengen, welke natuurkrachten wij kunnen controleren !?

Vuurwerk is een overwinning op de elementen. Wij voelen ons goddelijk !

De jongeman

Oké maar nu terug naar de praktijk. Waarom kunnen we deze overwinning niet gemeenschappelijk vieren ? Met een mooi gemeenschappelijk vuurwerk ? Daar is wat voor te zeggen.  De ervaring van georganiseerd vuurwerk is echter totaal anders dan zelf vuurwerk afsteken. De Spanning, het gevoel van macht en het gevoel van succes krijg je niet van een gemeenschappelijk georchestreerd vuurwerk. Dat is slechts een show.

De macht over vuur, over explosies is een groot ding zeker voor opgroeiende kinderen. Wat is er nu vormender voor een jongen (of meisje zo u wilt) van een jaar of 10 a 12 om dan om te leren gaan met vuur dan vuurwerk ? Vergelijk het met het mogen hebben van je eerste zakmes. Wanneer komen kinderen nog in aanraking met de elementen, wanneer staan kinderen nog bloot aan gevaar ? is vuurwerk niet één van de weinige volwassenheidsrites die we nog hebben ? Wanneer krijg je de macht over vuur en kan je die macht aan ?

Kijk ik heb het hier niet over zwaar illegaal vuurwerk waar je handen mee verliest. Maar de kracht van vuur is alleen door ervaring over te brengen. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. De zwaartekracht is te kennen door te vallen, vuur is te kennen door je te verbranden. En ja ik heb als jongen vuurwerk in mijn hand laten ontploffen. Pijn en brandwonden, maar alles binnen de perken.

En de buurman die voor honderden euro’s aan vuurwerk koopt ? Tja misschien is de volwassenheidsrite daar niet helemaal geslaagd, of wil hij, in zijn voor de rest zo saaie leven, ééns per jaar de blits maken met een show van prachtig siervuurwerk ?

Ja vuurwerk heeft nadelen en voor sommigen zijn het vervelende tijden. En laten we de nadelen proberen te beperken. Maar hoe kunnen we nu verwachten dat onze jeugd goed berekende piloten voortbrengt en raketgeleerden die ons naar Mars schieten, zonder dat deze in hun jeugd hebben leren omgaan met de kracht van explosies en vuur ?

Advertenties

Een gedachte over “Waarom vuurwerk wél een goed idee is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s