Ongewisse Stilte

Iedereen kent ze wel; ongemakkelijke stiltes. In een gesprek stokt de communicatie en de ruimte, die tot voor kort rijkelijk gevuld was met stemgeluid, vult zich met ijzige stilte. De gesprekspartners bevinden zich in een soort niemandsland, een limbo, tussen een levend gesprek en een noodgedwongen zwijgen. Naarstig wordt gezocht naar aanknopingspunten, raakvlakken. De laatste zinnen worden geanalyseerd op inhoud die het gesprek weer zou kunnen reanimeren. Een interne klokt tikt weg, met iedere seconde worden de levenskansen van het gesprek kleiner. Na een stille worsteling maakt het besef zich van beiden meester, de stilte heeft gewonnen van het woord.

Maar hoe is dit in het digitale tijdperk ? Vallen er op internet ook ongemakkelijke stiltes ? Als je een bericht stuurt en geen tegenbericht ontvangt wat is er dan aan de hand ? Waarom is de ontvanger niet genegen tot antwoorden ? Is hij of zij te druk, is het bericht niet gelezen ? Is de inhoud niet begrepen ? Duidt het uitblijven van een respons op afwijzing of slechts gemakzucht ?  Meneer van Dale wacht op antwoord, vanwaar ontvang ik geen tegenbericht?

Op internet is stilte de regel, communicatie de uitzondering. Er is geen lijfelijke aanwezigheid die noopt tot contact. Communicatie is facultatief. Enig gevoel van urgentie of ongemak naar aanleiding van een nog onbeantwoord bericht is door de ontvanger snel verholpen.  Met een soepele hand- of vingerbeweging maakt hij of zij zich meester van de situatie. Klik, schuif  en weg.  Verdere verstrooiing maken zijn of haar absolutie compleet.

Bij digitale communicatie mis je non-verbale informatie. Geen aanwijzing over de gemoedstoestand van de ander. Geen oogcontact, of gebrek daaraan. Geen lichaamshouding die helderheid biedt. Een stilte laat de zender verweesd en in dubio achter. De ongemakkelijke stilte op internet is een ongewisse stilte. Hem of haar rest niet anders dan zich ook onder te dompelen in de maalstroom van het internet om zich te reinigen van onvervulde verlangens en onbeantwoorde vragen.

Plaats een reactie