We schaffen Consumeren af !

We leven in een zogeheten consumptiemaatschappij waarin mensen slechts consumenten zijn en consumptie ons definieert. Criticasters wijzen op de onmogelijkheid om dit vol te houden en manen ons om te consuminderen. Maar is dit de oplossing ?

We consumeren van alles, van voedingsproducten tot media en zelfs vakanties of beter “vakantie-ervaringen“. Marketeers weten ons met slimme formules en aanlokkelijke reclames te verleiden tot de aankoop van legio producten en diensten. Keer op keer wordt ons het summum aan smaakervaring of een revolutionair product belooft en gaan we voor de bijl. Elk facet in onze economie is geënt op consumptie. Maar wat is consumptie eigenlijk ?

Consumeren betekent letterlijk gebruiken, opmaken, tot niets resumeren (contra summa) en zelfs verspillen !

Als je het zo bekijkt leven wij dus in een verspilzieke maatschappij die weinig creëert en vooral opmaakt ! Dit nu is precies de kritiek die vele denkers hebben op onze maatschappij en ik denk dat die terecht is. Grondstoffen worden opgebruikt als nooit tevoren, producten gaan steeds korter mee, consumeren om het consumeren ! De consumptiemaatschappij is eigenlijk het lugubere feest aan het einde der tijden. Alles moet op, pak wat je pakken kan! Als we consuminderen als oplossing inzetten en minder gaan consumeren zal het feest wel langer duren, maar zal het einde der tijden niet worden afgewend ! Nu de stemming  tot een dieptepunt is gedaald heb ik een verheugende mededeling..

We schaffen Consumeren af !

Als consumeren letterlijk tot niets reduceren betekent.. waarom zouden we daar dan mee doorgaan ? Is het begrip consumeren niet een verkeerde uitgangspunt ? Een natuurkundige wet luidt dat energie nooit verloren gaat, maar zich omvormt naar andere vormen van energie. Hetzelfde zou misschien ook van informatie gezegd kunnen worden. Wat ik bedoel te zeggen is dat we logischerwijze nooit iets consumeren, maar dat we iets transformeren.

Het hele begrip consumeren is veel te eenzijdig en materialistisch van aard. Wat is er van die mooie biologische salade die je net verorbert hebt geworden ? NIETS ? Ja tuurlijk krijg je energie van, dat weet iedereen. Maar zijn we er dan ? Nou dan heb je de stoffen die in de salade zitten.. koolhydraten, eiwitten vetten. Oja en vitaminen en mineralen. En dan zijn we er ? Wij westerse mensen wel !

Voor volkeren uit de oudheid had voedsel veel meer betekenis. Het was een heilig sacrament, hun verbinding tot het goddelijke. Voedsel werd niet nodeloos verspilt en dieren werden met eerbied en met mate gedood. Alles was er op gericht om de cyclus van de natuur niet te verstoren en zelfs te dienen ! Koeien zijn heilig in India, de Buffel is heilig voor de indiaan. Zij werden gezien als schepselen waarmee we leefden, niet waarvan we leefden. Planten werden gezien als boodschappers en brengers van informatie. Sjamanen communiceerden met planten en wisten zo hoe zij gebruikt konden worden. Nu klinkt dat allemaal misschien nogal zweverig, maar vertaald naar hedendaagse begrippen zit er meer in dan je denkt. Moderne wetenschap toont bijvoorbeeld aan dat voedsel een essentieel onderdeel is van de wording (DNA) van een soort. Epi-genetica en nutrigenomica zijn die wetenschappen die de invloed van voedsel op DNA en genenexpressie bestuderen. En die invloed blijkt zeer groot !

Je bent wat je eet.

Een oud gezegde met veel waarheid ? Wat wij doen met onze materialistische denkwijze,  het reduceren van een wezen (plant, dier) tot een verzameling stoffen, is eigenlijk het ontheiligen. Het geheel is meer dan de som der delen. Het geheel is (w)holy !

Als je een film bekijkt, consumeer je dan een stukje humor een stukje emotie en een stukje vermaak ? Is dat niet een creatie tekort doen, is dat niet een te grove abstractie ? Kijk nu nog eens naar je tomaatje.. is dat geen creatie, is dat geen verhaal ? Wat heeft die koe beleeft in zijn strijd om het bestaan ? Als ik die koe eet, krijg ik dan niks van zijn verhaal mee ? Zijn groenten die bij weer en wind zijn gegroeid niet veel interessanter dan groenten die onder laboratoriumcondities (broeikas) zijn gegroeid ? (kasplantjes is synoniem voor zwak)

Soms kan je een film inderdaad meer zien als een stukje humor, emotie en vermaak. Niet elke film is een meesterwerk.  Maar de films die je bijblijven, de films die je veranderen, je inspireren,  je roeren tot het diepst van je ziel ? Zijn zulke films geen nuttige “puzzelstukjes” in onze menselijke ontwikkeling, onze evolutie ? Consumeren wij een film of transformeert een film ons ?

Nu zie ik een oscarwinnende tomaat niet gelijk voor me, maar waarom zou de tomaat niet een geweldig verhaal kunnen vertellen ? Van bescheiden komaf, in een stenen bodem gegroeid, droogtes overwonnen,  plagen verslagen en als klap op de vuurpijl een kroning tot koning en vele nakomelingen !? (en wellicht een nieuwe tomatensoort ??)  Ik geloof in het verhaal van de natuur. Verhalen gaan over overwinning, nieuwe ideeën, nieuwe structuren, nieuwe oplossingen. Verhalen zijn ontwikkeling, zijn evolutie. Door de natuur te reduceren tot materie en te consumeren ontken je de evolutionaire ontwikkeling en de symbiose tussen soorten. Puur materialisme is stilstand, de geest ontbreekt.

oscarwinnende-tomaat

Elke gedachte die bij ons opkomt is te herleiden naar het plantenrijk waar het elementaire zenuwstelsel en chemische structuren van onze hersenen hun oorsprong hebben. Wie zegt dat planten geen verhaal hebben ?  In tomaten zit trouwens de stof serotonine, een neurotransmitter die blij maakt, de film van de tomaat was waarschijnlijk een echte feel-good-movie !

Door het gebruik van de natuur te zien in een breder perspectief, om te beginnen met voedsel, lopen we niet langer een doodlopende straat in. We consumeren niet, we transformeren. Nu zeg ik niet dat je op je knieën moet voor je tomaatje of je stukje vlees.. maar wat dankbaarheid en bewustzijn zou al helpen. Of was dat niet al een traditie.. bidden voor het eten ?

Als we circulair denken is iets niet weg wanneer het geconsumeerd is. Zo krijgen we meer zicht op afval en nut, informatie en evolutie. De keten is een geheel geworden en werkt als een evoluerende kringloop van kennis en materie. Het begrip consumeren kan het raam uit omdat het eenvoudig weg niet bestaat, het is een menselijk verzinsel. Van consumptie naar transformatie. Van materialistische uitputting naar goddelijke inspiratie !

Veel van onze consumptiegoederen zijn samengestelde goederen zonder ziel. Het zijn samenraapsels van stukjes, gemaakt door anonieme mensen in bedrijfsmatige en geforceerde samenwerkingsverbanden. Gemaakt om op korte termijn in een behoefte te voorzien. Ze missen vaak inspiratie en zijn daarom niet voedend. Onze drang naar meer wordt vooral gevoed door ondervoeding.  Een mooi stuk fruit of een zak vol neppe fruitsnoepjes. Vitaminen en evolutionaire informatie versus suiker met een smaakje. Van hoogwaardige producten heb je veel minder nodig. Kwaliteit in plaats van Kwantiteit. Met bezieling terug in de economie kunnen we pas echt transformeren ! En oja, blijf altijd opzoek naar de oscarwinnende tomaat.. daar wordt je blij van !

Advertenties

2 gedachtes over “We schaffen Consumeren af !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s