Homo Universalis 2.0

Homo Universalis, een mensbeeld ontstaan in de renaissance, gaat uit van een mens die excelleert op vele gebieden. Een compleet mens hoort zich op lichamelijk, artistiek, mentaal en spiritueel gebied te bekwamen.Bekendste exponent van deze stroming is Leonardo da Vinci. Dit alom geprezen genie blonk o.a. uit in de schilderkunst, wiskunde, en mechanische ontwerpen.

Als we naar het mensbeeld van vandaag kijken, zou je bijna zeggen dat die het tegengestelde is.Mensen worden opgeleid om veel te weten van weinig. Er is sprake van de Homo Specialis. We hebben de taken verdeelt tot in het extreme. Kunstenaars houden zich bezig met kunst en niet met wetenschap en visa versa. Zelfs wetenschappers moeten zich vaak beperken tot een kleine specialisme in hun vakgebied. De hokjesgeest viert hoogtij ! Voeg daarbij de status aparte van filosofie, spiritualiteit en religie en je hebt een systeem waarin niemand meer inzicht heeft in de grotere verbanden. De maatschappij is geworden als een brein zonder dwarsverbindingen.

De universalisten zochten naar de wetten van het universum. Voortbouwend op oude wijsheden en occulte kennis ontdekte men de Gulde snede, proportionaliteit in alle dingen. Universele verhouding liggend ten grondslag aan alles wat we zien. Een oud adagium luid “zo boven zo beneden” Als we om ons heen kijken zien we overeenkomstige fenomenen in het groot en in het klein. Is water wat wegloopt in een gootsteenputje niet hetzelfde als een spiralende Melkweg, kringelende rook niet hetzelfde als de grote wolkensystemen aan de hemel ?

Overeenkomstigheid van onderliggende systemen of ordeningen vinden we ook terug in het gebruik van Taal. Metaforen zijn een goed voorbeeld. Een andere aanwijzing vinden we in het feit dat begrippen uit één bepaalde wetenschap prima te gebruiken zijn in andere wetenschappen.

Neem woorden als harmonie (muziek, psychologie), bloeiende bedrijfstak (economie, biologie), geweldsspiraal (natuurkunde, sociologie), geldstroom en bank (waterdynamiek, economie) bestuursorgaan (biologie, sociologie) en ga zo maar door. Allen verwijzen naar overeenkomstige principes gevonden in alle wetenschappen.

Nu vraag ik.. zijn de vraagstukken van vandaag, de problemen met milieu, economie, overbevolking en extremisme, niet te groot voor afzonderlijke disciplines ? Komen oplossingen niet uit een samengaan van disciplines en de kennis van het universum in het algemeen ? Is, in een sterk veranderende omgeving, universele kennis niet van veel meer waarde dan specialistische kennis ? Nieuwe Paradigma’s, nieuwe systemen moeten ontwikkeld worden. De vraagstukken van vandaag vragen om de Homo Universalis !

En wat staat ons in de weg een nieuwe Universeel mens te worden ? Internet zorgt voor een ongekende beschikbaarheid van informatie. Zelfs occulte (=verborgen) kennis is te vinden. Het Digitale tijdperk maakt het mogelijk voor een ieder om muziek, film of kunst te maken en te publiceren. We bevinden ons in het het tijdperk van de uitwisseling van ideeën en creaties. Een nieuwe Renaissance, een nieuwe verlichting van de mens ? De hergeboorte van de Homo Universalis, Homo Universalis 2.0 ? Homo Connecticus meets Homo Universalis ?

Homo Universalis 2.0

Homo Connecticus meets Homo Universalis

Advertenties

5 gedachtes over “Homo Universalis 2.0

 1. Pingback: Het Internet Ideaal « Ontwar & Ontwaar

 2. In de basis is een mens een ongespecialiseerd schepsel. Maar de homo universalis is nogal een utopisch mensbeeld naar mijn mening. Niemand heeft talent voor alles, vaak heeft men veel aanleg voor iets specifieks, vandaar de specialisatie. Zelfs da Vinci had natuurlijk zijn beperkingen (lichamelijk?).

  Wel zijn er mensen die aanleg hebben voor veel verschillende dingen, die zich nergens op specialiseren, ook omdat ze nergens érg goed in zijn, vele interesses hebben, of gewoonweg geen keuzes kunnen maken. De zogenaamde generalisten om ze toch maar te labelen. De mensen die wel een beetje (of zelfs veel) van alles weten, oftewel zich enigszins bekwamen op diverse gebieden.

  Het is niet alleen een kwestie van het gebruiken van de mogelijkheden van dit tijdperk, maar er zijn voorwaarden: multitalent, interesse en wilskracht.

  Kortom, het oplossen van de vraagstukken waar jij het over hebt kan door meer wederzijds begrip, ongeacht je afkomst, geloof, ideologie etc., en evt. je een beetje verdiepen in andere disciplines, naast je specialisatie(s).

  Om het nog verder te veréénvoudigen: mensen in hun waarde laten, leven en laten leven. Simpele dingen die veel mensen propageren, maar te weinig in de praktijk brengen, mijzelf incluis.

  • Elk mensbeeld is deels utopisch denk ik. Tenminste als het echt richting wil geven aan de manier waarop je wil leven. Het gaat erom wat je nastreeft, niet wat je bent.

   Natuurlijk is niet iedereen een multi-talent , maar ik denk dat de diepere boodschap is dat kennis en vaardigheden uit 1 discipline overvloeien in een andere. (door onderliggende universele wetten/kennis/vaardigheden) Eenzijdige focus beperkt je ontwikkeling als mens en uiteindelijk ook je kennis en vaardigheden op dat bepaalde terrein. Zo zie ik dat ook in het groot. Natuurwetenschap komt niet verder zonder de sociale wetenschappen of de kunsten en visa versa.

   Uiteraard is medemenselijkheid essentieel in de menselijke vooruitgang. Ethiek, spiritualiteit en esthetiek zijn in de Homo Universalis filosofie sterk verbonden. Het zijn harmonische natuurlijke ordeningen. Als ik de juiste verhoudingen weet voor een mooi schilderij (gulden snede) , kan ik die dan ook toepassen bij het bouwen van machines of het maken van een beslissing model in het parlement (meerderheden) etc ? Ook in onze taal vind je aanwijzingen van deze ordening. Neem ook het woord elegant, elegante kleding, elegante spreker, elegante oplossing etc. Het vinden van deze onderliggende ordeningen zal alleen geschieden door mensen die zich universeel ontwikkelen.. vandaar het streven.

   • Bedankt voor het je uitgebreide reactie en het verduidelijken! Ik begrijp nu beter wat je bedoelt en wat de homo universalis inhoudt, en ga me er wat verder in verdiepen.

    Ik ging nogal kort door de bocht met mijn reactie, wil vaak te snel een mening vormen.

    Nogmaals bedankt voor je blogs, ik vind ze zeer interessant en waardevol!

 3. Pingback: Links Rechts Paradox : Neurotische politici | Ontwar & Ontwaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s