Een Muzikant voor de Eeuwigheid

Heden (22 augustus 2016) is Toots Thielemans overleden. De Belgische jazz-grootheid werd 94 jaar en laat een rijk repertoire achter. In vele films werd de sfeer echt gezet door zijn magnifieke toon en spel. (Midnight Cowboy, Turks Fruit, de serie Baantjer) Hij speelde zij aan zij met de groten der aarde.

Nu sterven er de laatste tijd veel muziekiconen. David Bowie, Prince om een paar grootheden te noemen. Maar Toots, of Jean zoals zijn ouders hem noemden, is een bijzondere onder de bijzonderen. Met een carrière van meer dan 60 jaar is hij een uitzondering. Vele bekende artiesten sterven jong, de gemiddelde levensduur van een popster is vaak kort. Het zijn vaak mensen die op jonge leeftijd een enorme expressie hebben en zich dan door drugs en drank vernietigen of gewoonweg opraken en uitdoven. Het zijn bloemen die zich openen in pracht en praal, alles in die ene groeispurt, en dan sterven. Vele bekende popartiesten haalden de 28 jaar niet, een fenomeen dat de club van 27 wordt genoemd. Grootheden als Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain en recentelijk Amy Winehouse stierven op hun 27e.

Hoe bijzonder is het dan als je als artiest eigenlijk pas echt begint op je 30e en tot je na je 90e jaar het publiek weet te beroeren. Uiteraard is Jazz geen popmuziek, al was jazz vroeger uitermate hip(jaren 30-50) en eigenlijk de popmuziek van die jaren.

In de naoorlogse cultuur zijn wij eigenlijk obsessief bezig met de jeugd, alles moet hip zijn, vers en nieuw. Artiesten zijn ook steeds jonger en jonger geworden. DJ’s van 19 reizen tegenwoordig de wereld over. Maar waarom zou je zoiets rijks als muziek alleen aan de jeugd overlaten ? Hoeveel hebben zij meegemaakt, hoe doorleeft zijn ze, welke verhalen kunnen zijn ons nu vertellen ?  De expressie van de jeugd is boeiend, levendig, maar vaak ook oppervlakkig en egocentrisch. Een goede wijn is een wat oudere en rijpere wijn.

In onderstaande interview met Toots, verteld hij niet alleen over zijn ontmoetingen en innige muzikale klik met de groten in de muziek, maar hij verteld ook over hoe hij zo goed is geworden. Studeer, studeer, studeer en luister naar je voorbeelden, leer van de groten. Hoe gemakkelijk gaat de jeugd tegenwoordig voorbij aan deze les. Met wat elektronica is er snel resultaat en wil men oogsten. Wat ik ook hoor van deze man is dat je echt verliefd moet zijn op je instrument. De jeugd kan ook een voorbeeld nemen aan zijn bescheidenheid. Geen poeha en grootdoenerij, slechts muzikale virtuositeit. In zijn spel hoor je de voortgang van de tijd, de oorlog, de weemoed, de seizoenen. Geen jeugdige expressie, maar de rijkheid van het hele leven.

Bedankt voor de prachtige muziek en wijze les Toots !

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s