Amerikaanse Nachtmerrie

Iedereen kent het begrip “The American Dream” Dit credo houdt in dat elke amerikaan, door hard werk en volharding, een gelukkig en voorspoedig leven kan leiden. Amerika is immers het land van de onbegrensde mogelijkheden. Van krantenjongen tot president !  Een samenleving ingericht om de individuele burger alle ruimte te bieden bij het nastreven van geluk en succes. (pursuit of happiness)

Helaas is deze droom aan de basis van de Amerikaanse samenleving een mythe. Amerika wordt zo langzamer hand het land met zeer weinig kansen voor de meesten. Zonder de propagatie door Hollywood en het breed uitmeten van een gelukkig enkeling, waren de amerikanen al lang ontwaakt. De Welvaarts koek is als volgt verdeelt

Top 1 %            bezit  > 40 %

Laagste 40 %    bezit <  1   %

(cijfers 2001)

Inmiddels zijn de cijfers nog schrijnender. Sinds 2007 heeft de gemiddelde amerikaan 25 % van zijn bezit verloren en is het vermogen van de rijkste amerikanen 25 % toegenomen. Er zijn sinds 2007 maar liefst 3.5 miljoen gezinnen uit hun huis gezet (foreclosure) vanwege achterstallige betalingen op hun hypotheek. Tevens maken er maar liefst 44 miljoen (u leest het goed) amerikanen gebruik van het financiële voedselhulp (Food Stamps) programma van de overheid. Misschien in zekere opzichten vergelijkbaar met de Nederlandse huursubsidie, maar desalniettemin een schikbarend getal.

En president worden ?? Voor iedere Amerikaan mogelijk ? De meeste Amerikaanse presidenten komen uit elitaire families. (Skull en Bones anyone ?) of worden door de elite geselecteerd en tot geschikte kandidaat gesmeed.  Weer een illusie armer.

In de komende jaren zal de Amerikaanse Nachtmerrie een feit worden. Als de Average Joe met 2 banen niet meer kan wonen, omdat hij zijn huis niet meer kan betalen, niet meer kan rijden, omdat benzine te duur is, en zijn gezin niet meer fatsoenlijk kan voeden, zal hij in opstand komen. En iedereen weet dat amerikanen wapen adepten zijn. Daarom zie je ook dat de elite met draconische maatregelen (Patriot Act) probeert grip te krijgen op het volk. Een surveillance staat, waarin iedereen verdacht en gecontroleerd wordt, ontvouwt zich. Het volk wordt angst aangejaagd en tegen elkaar uitgespeeld. Verdeel en Heers, maar voor hoe lang nog ?

Toevoeging : een mooie grafisch geïllustreerde video over de inkomensongelijkheid en armoede  in de VS.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s